Je ondernemersplan is rond, de keuze voor je bedrijfsnaam is definitief en de inschrijving bij de KVK is binnen. Je ondernemersreis kan binnen! In je enthousiasme om een vliegende start te maken, kan het afsluiten van verzekeringen erbij inschieten. Niet zo handig, want het is belangrijk jezelf in te dekken tegen risico's waar je als ondernemer mee te maken kunt krijgen. Maar welke verzekeringen heb je eigenlijk nodig? Hieronder 3 van de belangrijkste voor (startende) ondernemers!
Verzekeringen voor je bedrijf
Je kunt je voor van alles en nog wat verzekeren. Zakelijke verzekeringen uitkiezen is dan ook best een opgave. Maak daarom een goede inschatting van welke risico’s je loopt en welke bedrijfsverzekeringen echt toegevoegde waarde hebben. Ben je in de wieg gelegd voor het ondernemerschap, maar heb je allesbehalve kaas gegeten van verzekeringen? Dan is het een optie om advies in te winnen bij een onafhankelijk adviseur.
Naast tal van losse verzekeringen, kun je er ook voor kiezen om een ondernemerspakket af te sluiten bij een bank, brancheorganisatie of verzekeraar. In dergelijke pakketten zijn de meest voorkomende zakelijke verzekeringen opgenomen. Neem de polisvoorwaarden van de verschillende aanbieders nauwgezet door om een goede keuze te kunnen maken. Houd hierbij ook rekening met zaken als een eigen risico en of er rechtshulp in opgenomen is.
Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook als je ondernemer bent. Denk aan het omstoten van een kop koffie over de laptop van een opdrachtgever of aan klanten die struikelen over een opstapje in je winkel. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt schade die je aanricht bij anderen, dus ook in bovenstaande situaties. Privé aansprakelijkheidsverzekeringen dekken dergelijke situaties niet.
Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) dekt de aansprakelijkheid voor schade door beroepsfouten. Verkeerd advies kan namelijk flinke vermogensschade veroorzaken, vooral in bepaalde beroepen. Denk bijvoorbeeld aan architecten, maar ook aan accountants en adviseur. Werkzaam in een dergelijke beroepsgroep? Een BAV afsluiten is zowel raadzaam als gebruikelijk; steeds meer opdrachtgevers kennen enkel opdrachten toe aan ondernemers die goed verzekerd zijn. Hoe hoog de premie uitvalt, is afhankelijk van het beroep dat je uitoefent en de grootte van je bedrijf.
Rechtsbijstandverzekering
Net als particulieren kunnen ook ondernemers te maken krijgen met juridische conflicten. Vaak hebben deze conflicten te maken met niet betaalde rekeningen. Een zakelijke rechtsbijstandverzekering biedt in deze gevallen juridische ondersteuning om de rekening alsnog te verhalen. Let wel dat incassobijstand is opgenomen in de voorwaarden.
Andere verzekeringen voor ondernemers
Naast bovengenoemde verzekeringen bestaan er nog tal van anderen. Denk bijvoorbeeld aan een opstal-, goederen- en inventarisverzekering voor ondernemers met een eigen winkel. Ook een arbeidsongeschiktheidsverzekering is een verzekering die vaak wordt afgesloten. Deze zorgt voor inkomen als je door ziekte niet kunt werken. In het nieuwe pensioenakkoord is bepaald dat zzp’ers zich hier verplicht tegen moeten verzekeren. Maar hoe dit precies in z’n werk zal gaan? Dat is nog even afwachten; de plannen zijn nog volop in ontwikkeling.