Houten meubels. Een goede toevoeging aan je huis met een traditionele uitstraling. Een goede behandeling is nodig om houtwerk van goede kwaliteit zo lang mogelijk te behouden en ook om de levensduur te verlengen. Zeker als je bij een uitstekende meubelmakerij daadwerkelijk bijzondere houten meubelen hebt laten maken, is het een schande om deze niet te onderhouden. Zowel voor het hout als voor jezelf, het zal je langdurig plezier bezorgen als je je aan deze tips houdt.

Vochtigheid

Zorg ervoor dat uw houten meubels de beste luchtvochtigheid hebben. Alleen dat houdt het hout mooi. Hout kan 'werken'. Dit betekent dat het van vorm kan veranderen, maar ook van specifieke factoren kan veranderen. Als uw houten tafel of kast in een volledig droge lucht staat, wordt het hout vaak droog en ook hard, waardoor het kan splijten. Wanneer uw houtwerk te vochtig wordt, kan het verminderen of opzwellen. Binnen zijn de temperatuurniveaus meestal ideaal voor houten meubels, maar wees vooral voorzichtig met meubels in kelders, zolders en veranda's.

Wrijven

Gebruik kan krassen of verkleuringen op houten meubelen veroorzaken. Deze zijn gemakkelijk en ook snel te verwijderen met een vloerwas. Bovendien breng je met een vloerwas een beschermlaag aan op de houten meubelen zodat deze bij verder gebruik zeker minder snel en veel minder ernstig beschadigd raakt. Het opfleuren van kasten en tafels geeft bijvoorbeeld een glanzend effect op het meubilair en een frisse geur van het hout. Een vloerwas is speciaal gemaakt voor meubels in huis en is niet bestand tegen grote hoeveelheden water.

Verkleuring

Hout kan verkleuren bij veel zon. Vaak is dit een bleke en saaie tint die niet erg mooi blijkt te zijn. Dit zal niet snel gebeuren als er houten meubels in uw huis blijven staan, maar het zal zeker gebeuren als het in de volle zon staat. Houd ook rekening met vensters om ervoor te zorgen dat uw tafel bijvoorbeeld niet gedeeltelijk verkleurd is. Tegen vlekken is echt helemaal niets te doen. U kunt een houten tafel misschien opnieuw schilderen, maar dit geeft niet altijd een prachtig effect en geeft geen gevoel bij gedeeltelijk aangetaste tafels. Let dus goed op waar je je houten meubelen neerzet.

Om te reinigen

Hout is echt bewust vuil en smurrie. Daarom is het noodzakelijk om houten meubelen dagelijks af te nemen met een vochtige en schone stof. Dit voorkomt dat vuil het hout binnendringt en vernietigt. Het is een goed idee om houten meubels regelmatig schoon te maken, omdat dit de levensduur echt verlengt. Als aanwijzer voor houten tafels raad ik aan om gebruik te maken van onderzetters en ook placemats. Het bespaart schoonmaakwerk en beschermt de tafel!

- A word from our sposor -

De allerbeste zorg voor uw houten meubelen!